For the Lastest News Sign up mobilsocial

Brussel herdenkt Heizeldrama: "Belangrijk dat we de slachtoffers …

Heizeldrama

Brussel herdenkt Heizeldrama: "Belangrijk dat we de slachtoffers …

Dag op dag 35 jaar geleden lieten 39 mensen het leven op de Heizel. Die dramatische gebeurtenis werd vandaag herdacht in Brussel. Ook ambassadeurs van …

Brussel herdenkt Heizeldrama: “Belangrijk dat we de slachtoffers niet vergeten” | voetbal | sporza

vul zoekterm in

Dag op dag 35 jaar geleden lieten 39 mensen het leven op de Heizel. Die dramatische gebeurtenis werd vandaag herdacht in Brussel. Ook ambassadeurs van Italië en Groot-Brittannië waren erbij. “Het Heizeldrama zette de deur open voor een verbetering van de veiligheid in stadions.”

. Exact 35 jaar geleden kwamen 39 mensen om het leven, nadat er op de tribunes rellen ontstonden tijdens de finale van de Europacup I tussen Liverpool en Juventus.

De 39 slachtoffers zijn vandaag herdacht aan het Koning Boudewijnstadion (vroeger het Heizelstadion). Vanwege de coronacrisis gebeurde dat in beperkte kring. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) tekende present, net als onder meer de ambassadeurs van Italië en Groot-Brittannië. 

De namen van de 39 slachtoffers werden één voor één afgeroepen. Na speeches van de aanwezigen werden legden de aanwezigen bloemen neer bij de gedenkplaat waarop de namen staan van de overledenen staan. Daarna werd één minuut stilte in acht genomen.

“Belangrijk dat we de slachtoffers niet vergeten”

Philippe Close (burgemeester van Brussel): “Het is belangrijk dat wij de slachtoffers niet vergeten. Deze tragedie maakte het mogelijk het hooliganisme uit de stadions te bannen. Het was tevens de aanzet voor de renovatie van het Koning Boudewijnstadion.” 
Benoît Hellings (Brussels schepen van Sport): “Ik was 7 jaar toen het gebeurde en ik ontdekte de gruwelijke beelden pas enkele jaren later. Deze wedstrijd had een feest moeten zijn voor Brussel. Jammer genoeg voor de supporters ontdekten zij de donkerste kant van de sport.”
Michel Goovaerts (korpschef van de Brusselse politie): “Ik denk uiteraard aan de slachtoffers maar ook aan de politie- en hulpdiensten die het drama ter plaatse meemaakten. Deze tragedie zette de deur open voor een verbetering van de veiligheid in de stadions.” 
Elena Basile (Italiaanse ambassadrice): “Sport is een school voor het leven en supportersgeweld heeft niets te maken met sport. Voor hooligans is sport een middel om hun gewelddadig gedrag te uiten. Met 32 slachtoffers werd de Italiaanse gemeenschap hard geraakt. Het was een van de pijnlijkste momenten voor de Italianen in België.” 
Martin Shearman (Britse ambassadeur): “Ik herinner mij de shock die ik voelde toen het gebeurde. Die match had een feest moeten worden.”

VIDEO: Herdenking Heizeldrama 1985

Lees meer

Meer Sporza

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Er is iets misgelopen. Probeer opnieuw

Even geduld, we zijn bezig met het verwerken van je aanvraag.

Bedankt om je in te schrijven. Er werd een mail gestuurd om je registratie te bevestigen.

volg sporza

download de apps

De Sporza app op/ uw smartphone of tablet.
Beschikbaar voor en .

De Sporza voetbal app op uw smartphone of tablet.
Beschikbaar voor en .

vrt © 2019

Join mobilsocial social network mobilsocial This article source is Sporza.be (persbericht) Article is Brussel herdenkt Heizeldrama: "Belangrijk dat we de slachtoffers …

USA latest News | Canada latest News | Australia latest News

Social Network

accident attorney miami