For the Lastest News Sign up mobilsocialProximus lanceert morgen 5G "light" in meer dan 30 Belgische …

5G

Proximus lanceert morgen 5G "light" in meer dan 30 Belgische …

Vanaf morgen kunnen mensen in meer dan 30 Belgische gemeenten gebruik maken van 5G. Daarmee zullen ze sneller kunnen surfen op hun tablet, gsm of …

Proximus lanceert morgen 5G “light” in meer dan 30 Belgische gemeenten | VRT NWS: nieuws

Ga naar de inhoud

Kijk naar het recentste journaal

Kijk naar het recentste weerbericht

Aanmelden

Afmelden

nl

Er is iets fout gegaan.

Meest recent

Vorige

Start / stop automatisch afspelen

Volgende

Proximus zal morgen 5G “light” lanceren. De nieuwe technologie moet ervoor zorgen dat klanten sneller kunnen surfen op hun tablet, gsm of laptop. Wie vandaag op het mobiele internet surft, doet dat meestal op het 4G-netwerk, met 5G zou dat tot 100 keer sneller moeten zijn.

Echte 5G wordt het nog niet bij Proximus, want hiervoor zouden 5G-antennes gebruikt moeten worden. Daarvoor zijn speciale licenties van de overheid nodig en die moeten nog geveild worden onder de telecomoperatoren. Maar de snelheid van 5G “light” zal aanzienlijk hoger liggen dan die van een 4G-verbinding.

Beperkte dekking

Vanaf morgen zullen klanten in meer dan 30 gemeenten in het hele land gebruik kunnen maken van de nieuwe mobiele internetverbindingen.

Onder andere in Brugge, Leuven, Mechelen en Oostende zullen mensen via het nieuwe Proximusnetwerk kunnen surfen, maar dat wil niet zeggen dat die gemeenten meteen volledig gedekt zullen zijn.

Opvallend: het nieuwe netwerk zal niet beschikbaar zijn in de centra van Brussel, Antwerpen en Gent. Rond Brussel zal er wel dekking zijn in de omgeving van de luchthaven. In Antwerpen zal er wel dekking zijn in een deel van de haven.

Nieuw toestel

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe dienst van Proximus moet je een – onbeperkt – abonnement nemen van 49,99 euro per maand én een telefoon kopen die overweg kan met het nieuwe netwerk.

Proximus zal morgen via zijn webshop al één bepaald toestel verkopen: de Oppo Find X2 Pro. Dat zal 1.199 euro kosten, waarvan klanten na aankoop 100 euro kunnen terugkrijgen via cashback. In de komende maanden zullen er andere toestellen verkrijgbaar worden.

Voor het nieuwe netwerk zal Proximus gebruikmaken van de frequentiebanden die het momenteel in zijn bezit heeft. Die worden op bestaande antennes ingezet en voldoen aan de geldende normen voor blootstelling aan elektromagnetische velden, meldt het bedrijf.

Glasvezel

Tegelijk heeft Proximus zijn ambities duidelijk gemaakt voor de verdere aanleg van zijn glasvezelnetwerk in België. Met glasvezelskabels kunnen vaste internetverbindingen een stuk sneller worden dan nu het geval is.

Proximus wil het glasvezelnetwerk de komende jaren sneller aanleggen dan voorheen gepland was, zodat tegen 2025 2,4 miljoen woningen aangesloten zijn op glasvezel. Aanvankelijk was 2030 de streefdatum. Er zullen de komende jaren bijgevolg flink wat straten opgebroken moeten worden om de nieuwe kabels te leggen.

Bekijk hier de persconferentie van Proximus:

Bekijk hieronder de video van “Wat zegt de Wetenschap” over 5G:

Andere fout opgemerkt?

lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen

Het Journaal en Het weer

Tv-programma's

Altijd betrouwbaar nieuws op zak?

Download nu gratis de app van VRT NWS.

Volg VRT NWS

Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven

Volg ons op sociale media

Meld nieuws

Mobiele App

nl
vrtnws.be

Informatie

Contact

Join mobilsocial social network mobilsocial This article source is VRT NWS Article is Proximus lanceert morgen 5G "light" in meer dan 30 Belgische …USA latest News | Canada latest News | Australia latest News

Social Network

accident attorney miami